Hebben hoogbegaafde kinderen echt minder slaap nodig?

Het antwoord is… misschien.

Als je lijstjes met kenmerken en signalen er op na slaat, kom je vaak het criterium “heeft minder slaap nodig” tegen. En als ik ouders spreek over hun hoogbegaafde kind, dan hoor ik dit signaal vaak terug. Veel ouders geven ook aan dat hun hoogbegaafde kind intens is, een enorme drive heeft, niet kan stoppen. Ze zijn niet af te remmen…

Wanneer je de literatuur er op na slaat, zie je ook artikelen over de intensiteit, waarmee hoogbegaafde kinderen leven en dat dat juist een reden is waarom ze méér slaap nodig hebben dan hun leeftijdsgenoten. Het probleem ligt hem vaak wel in het “afsluiten en uitrusten”. Een interessant vraagstuk dus…

Voordat je je stort op het oplossen van het slaapprobleem van je kind, is het handig je af te vragen wat precies het probleem is.

Sommige HB-kinderen:

  • zijn gewoon niet moe. Zo simpel kan het zijn. Sommige kinderen hebben gewoon minder slaap nodig dan anderen.
  • moeten de dag laten rusten. Voordat ze in het slaapproces terecht komen, hebben ze het nodig eerst de dag te “parkeren”, voordat ze overgaan tot het uitrustproces.
  • willen niets missen. Als er iets aan de hand is (en dat kan al zo simpel zijn als ouders die nog televisie kijken), blijft in hun hoofd het “gemiste” rondspoken. Ze denken er over na, worden nieuwsgierig, wat soms een hoop adrenaline veroorzaakt…
  • kunnen hun hersenen niet uitzetten. Sommige kinderen geven aan dat ze simpelweg niet kunnen stoppen met denken.

Aangezien het normale (zoals de normale routine: omkleden, tandenpoetsen, verhaaltje, liedje, slapen…) regelmatig niet op gaat voor HB-kinderen, is het van belang te onderzoeken wat wél werkt voor je eigen kind.

Hier wat suggesties:

  • Verzin een knopje of truc om hun hersenen, het denken, uit te zetten. Denk aan een ballon, waar je even alle gedachten in stopt, een knopje aan je hoofd die je ’s nachts even uit zet, ….
  • Ga iets eerder naar bed en maak ruimte om de dag een plekje te geven. Praat uitgebreid na over de gebeurtenissen van die dag en parkeer daarmee samen de gedachten.
  • Verzin samen een verhaaltje of een onderwerp. Sommige kinderen vinden het prettig om maar één focus te hebben, in plaats van gedachten die over elkaar heen buitelen.
  • Maak gebruik van hun vermogen tot goed denken en hun verbeeldingskracht. Verzin samen een onderwerp of een idee om uit te denken (een pretpark met alleen maar dingen die jíj leuk vindt: hoe zou dat er uit zien?).
  • Haal de druk van het slapen af. Als je probeert in slaap te vallen, lukt het juist vaak niet. Vertel je kind dat ze niet moeten slapen, uitrusten in bed is prima. Door de ontspanning die dat geeft, is de kans groter dat ze alsnog in slaap vallen.
  • Geef ruimte om zich terug te trekken in het grote bed. Maak een coconnetje (van dekbed, of van een hemeltjes) lekker warm en knus; afgesloten van de buitenwereld.
  • Kalmerend: oliën, druppeltjes, lavendelgeur….

Zoek naar de oplossing die bij je eigen kind past!

Iemand nog een aanvullend idee?

(www.raisinglifelonglearners.com voor inspiratie en info)

Aankomende activiteiten

18 sep

Workshop Introductie op Hoogbegaafdheid

23 sep

Start opleiding Hoogbegaafdheids- coördinator VO maandag Leidschendam

26 sep

Start cursus Plusklas Opzetten

30 sep

Start opleiding Hoogbegaafdheids- coördinator PO Maandaggroep Leidschendam

2 okt

Start opleiding Hoogbegaafdheids- coördinator PO Woensdaggroep Leidschendam

14 okt

Start opleiding Hoogbegaafdheids- coördinator PO Limburg- Echt